6. APRILA U SARAJEVU

VIJESTI > BIH

22.03.2012. | PIŠE: FENA

6. APRILA U SARAJEVU

Strani novinari promovirat će knjigu o BiH

Glavna konferencija programa bit će organizovana 6. aprila, kada će se u glavnom gradu BiH okupiti strani novinari i fotoreporteri koji su tokom rata izvještavali iz Sarajeva

Umjetnički direktor Modula memorije Nihad Kreševljaković i novinar Le Monda Remy Ourdan danas su predstavili program SARAJEVO 2012., koji će biti održan od 2. do 8. aprila u Sarajevu povodom obilježavanja 20. godišnjice početka rata u BiH.

Glavna konferencija programa bit će organizovana 6. aprila, kada će se u glavnom gradu BiH okupiti strani novinari i fotoreporteri koji su tokom rata izvještavali iz Sarajeva.

„Ideja da se nakon 20 godina opet sastanemo u Sarajevu potekla je prije dvije godine, a na njenoj realizaciji radimo od septembra prošle godine. Tada smo na Fotofestivalu odlučili da ćemo napraviti i knjigu sa slikama 45 fotografa. To nije knjiga samo o Sarajevu već o čitavoj BiH na kojoj rade i moje kolege Gary Knight i Jon Jones. Bit će printana u nekoliko hiljada kopija, koje će biti dostupne do kraja godine. Ona je naš poklon BiH", rekao je Remy Ourdan, koji je s 23 godine počeo izvještavati iz opkoljenog Sarajeva.

Tokom realizacije knjige, Ourdan je razgovarao s gradonačelnikom Grada Sarajeva Alijom Behmenom i svojim prijateljima u Sarajevu.

„Također, mislio sam da je potpuno legitimno da sarađujem s Nihadom Kreševljakovićem, s obzirom  na to da proteklih 15 godina radi na očuvanju uspomena na minula dešavanja. Sretan sam što je Internacionalni teatarski festival MESS-Modul memorije preuzeo organizaciju ove konferencije", istakao je Ourdan.

S obzirom  na to da većina stranih novinara dolazi u Sarajevo samoinicijativno, odnosno o svom trošku ne znaju se sva imena, a niti tačan broj novinara koj će prisustvovati konferenciji.

„Posljednjih dana u novinama su se spominjala neka imena, što zapravo nije istina. Zato ne bih da spekuliram. Zanimljivo je da će doći i reporteri koji nisu pokrivali rat u BiH, ali su izrazili želju da upoznaju Sarajevo putem ove konferencije", ističe Ourdan.

Strani novinari koji će svoj rad predstaviti u programu SARAJEVO 2012. su Ed Vulliamy, koji će promovirati svoju knjigu „The War is Dead, Long Live the War" i Richard Parry, koji će biti na projekciji svog filma „Shooting Robert King".
 

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/strani-novinari-promovirati-ce-knjigu-o-bih

 

documentary
pored seada i nihada o meni se brinu još Stariša, alias Bob Guchone, Luka Perović, Stariša, MELINA KAMERIĆ, DMAJA (dopisnica iz Austro-ugarske monarhije),Žaklina E. KENEDY (ekspertica za Italiju i dopisnik iz Australije na privremenom radu u Sarajevu, povremeno Šoba nešto sroči svima, a mi objavimo, Blecker-Decker, nešto se jednostavno prepiše, a nešto objavi uz odobrenje eminentnih autora rasprostranjenih širom planete...